Prijs aanvragen

Keramiek
keukenbladen, aanrechtbladen & werkbladen

Keramiek

Keramiek is het meest onderhoudsvriendelijke materiaal dat WerkbladenKopen te bieden heeft. Als nieuwkomer in de keukenindustrie heeft het keramische keukenblad snel aan populariteit gewonnen. De matte en natuurlijke uitstraling van keramiek gecombineerd met de uitstekende praktische eigenschappen van het materiaal zorgen voor een stijgende populariteit van keramische werkbladen.

Wat is het materiaal keramiek? 

Keramiek is een verzamelnaam voor materialen waarbij het gesteente of klei is gebakken. In het geval van keramische werkbladen betreft het fijngemaakt gesteente (voornamelijk kwarts) dat onder hoge temperaturen is gebakken en samengeperst. Hierdoor wordt een natuurlijk proces nagebootst zoals dat diep in de aardkorst ook gebeurt. Terwijl de aarde miljoenen jaren nodig heeft om stevig gesteente te vormen, voltooien keramische werkbladen dit verbazingwekkende transformatieproces in slechts enkele dagen.

Bekende keramiekproducenten zijn Lapitec, Inalco, Dekton, Marazzi en Neolith. Bij WerkbladenKopen leveren we voornamelijk werkbladen van het Spaanse merk Neolith. Het is essentieel op te merken dat Neolith formeel niet spreekt van "keramiek”, maar  van "gesinterde gesteente".

Voordelen keramiek keukenblad

 • Ongeëvenaarde robuustheid: een keramisch keukenblad is door zijn harde oppervlakte extreem kras- en hittebestendig. De bladen zijn bestand tegen temperatuur tot 450 graden Celsius.
   
 • Ongeëvenaard slijtvast: keramische keukenbladen zijn erg slijtvast. Zelfs na jaren van gebruik behoudt het materiaal zijn hardheid en kleur. Door de Uv-bestendigheid van het keramiek zijn de werkbladen in massieve variant bij uitstek geschikt voor gebruik in een buitenkeuken.
   
 • Vlekbestendig en licht: vergeleken met composieten of granieten bladen vertonen keramische keukenbladen superieure vlekbestendigheid. Keramiek is licht in gewicht waardoor het werkblad makkelijker te transporteren is.
   
 • Natuurgetrouwe uitstraling: de natuurlijke kleuren van het keramiek zijn ongeëvenaard. De marmer-, beton- en hardsteenimitaties in keramiek zijn moeilijk van echt te onderscheiden.
   
 • Hygiënische excellentie: de compacte structuur van keramiek houdt voedselresten op afstand, waardoor bacteriën en schimmel geen voedingsbodem vinden. Met een dichte, homogene toplaag die vocht afweert, biedt een keramisch keukenblad een uitzonderlijke hygiëne.

Nadelen keramiek keukenblad

 • Puntbelasting: ondanks zijn stevigheid is keramiek vatbaarder voor breuken door puntbelasting. Overmatige druk op één specifiek punt kan leiden tot schade, zoals een pan die hard tegen de rand van het blad stoot of iemand die erop gaat staan.
   
 • Moeilijke herstelbaarheid: als er een breuk ontstaat in een keramisch werkblad laat zich dat moeilijk repareren. Gedurende de fabricage en het transport is de kans op het ontstaan van een breuk in het blad het grootst.
   
 • Glanzende variant is kwetsbaar: er bestaan ook keramieken werkbladen met een gepolijste (glanzende) oppervlakte. Deze bladen zijn extra kras- en breukgevoelig. Dit is ook de reden dat gepolijst keramiek op WerkbladenKopen niet wordt aangeboden.
   
 • Geen onderbouwspoelbak: vanwege de gevoeligheid voor puntbelasting zijn onderbouwuitsparingen niet mogelijk.

Eigenschappen van een keramiek keukenblad:

Keramiek is UV-bestendig, wat betekent dat het niet verkleurt onder invloed van zonlicht. Daarom is keramiek geschikt voor gebruik in diverse omgevingen. De elementen hebben weinig vat op keramiek, wat het ideaal maakt als werkblad voor buitenkeukens.

Toepassingen

Omdat keramiek een onderhoudsarm en tegen weerelementen bestendig materiaal is, kent het veel toepassingen. Het materiaal keramiek wordt gebruikt bij de productie van vloertegels, wandbekleding, basismateriaal voor spoelbakken en uiteraard aanrechtbladen. De laatste tien jaar maakte keramiek een enorme opmars in de keukenwereld. Deze opmars heeft keramiek vooral te danken aan de gebruiksvriendelijkheid en natuurgetrouwe kleuren.

Natuurlijke kleuren

De kleuren die Neolith keramiek biedt, zijn opmerkelijk natuurgetrouw. Het blote oog kan nauwelijks onderscheid maken tussen een keukenblad van echt Calacattamarmer en Neolith Calacatta. Dankzij deze realistische tinten vormt keramiek een voortreffelijk alternatief voor natuursteen.

Prijs keramiek

Hoewel keramiek de reputatie heeft duurder te zijn dan composiet en graniet, is het in de praktijk vaak voordeliger. De kosten variëren afhankelijk van kleur, afmetingen, dikte en gekozen afwerking.

Lange lengtes mogelijk

Keramieken werkbladen zijn naadloos in grote lengtes uit één deel te maken. De maximale lengte van keramiek is 316 centimeter uit één deel, en in enkele gevallen zelfs 360 centimeter. De kleuren Basalt Black, Basalt Grey en Iron Corten van het merk Neolith zijn tot een lengte van 360 centimeter te leveren.

Vlekbestendig

De grootste kracht van keramiek is de hoge dichtheid van het materiaal waardoor er geen vloeistof in kan trekken. Dit betekent dat vlekvorming bij normaal gebruik vrijwel niet voorkomt in keramieken werkbladen. De hoge dichtheid van het materiaal zorgt ook dat een schoonmaakdoek en wat water vaak voldoende is om het werkblad schoon te krijgen.

Hittebestendig

Het bakken van keramiek gebeurt bij temperaturen tussen 900 en 1100 graden Celsius, waardoor het hittebestendig is. Plaatsing van hete pannen en ovenschalen op keramiek is mogelijk tot 450 graden Celsius, maar het gebruik van onderzetters wordt nog steeds aangeraden. Hoewel keramiek hittebestendig is, kan in zeldzame gevallen thermische schok ontstaan door snelle temperatuurwisselingen, wat scheuring kan veroorzaken.

Onderhoud van een keramiek keukenblad

Keramiek vraagt weinig onderhoud, wat het bijzonder gebruiksvriendelijk maakt. Hier volgen enkele eenvoudige maar effectieve tips om je keramieken werkblad in topconditie te houden:

Dagelijks onderhoud

Gebruik voor dagelijks onderhoud enkel water en een vochtige doek om het werkblad af te nemen. Verwijder vetresten door met lauw water en de zachte zijde van een spons de plekken weg te poetsen.

Gebruik een snijplank

Hoewel keramiek krasbestendig is, is het aan te raden een snijplank te gebruiken. De snijplank moet vooral voorkomen dat de gebruikte messen bij het snijden bot worden. 

Wat te doen bij hardnekkige vlekken?

Gebruik voor hardnekkige vlekken een wondersponsje met een beetje Cif. Wrijf in een cirkelvormig patroon met het sponsje over het werkblad om de vlekken te verwijderen

Wat niet te gebruiken?

Groene zeep en afwasmiddel kunnen een ongewenste vettige laag achterlaten op het matte keramiek, wat eruit kan zien als vlekken. Vermijd ook aceton, metaalreinigers, gootsteenontstoppers en bleekmiddel. Middelen met een pH-waarde lager dan 2 of hoger dan 12 en schuurpapier dienen eveneens vermeden te worden.

Niet op het werkblad staan

Ga nooit op een keramieken werkblad blad zitten of staan. Bij het staan of zitten op het werkblad ontstaat er spanning op het keramiek. Doordat het materiaal slecht tegen puntbelasting kan, zal het snel scheuren wanneer personen op het werkblad gaan staan.

Draai kraan niet extreem strak aan

Wanneer er een kraan in een keramisch werkblad komt, is het belangrijk dat de kraan niet extreem strak wordt aangedraaid. Het hand-vast aandraaien van de kraan volstaat. Dit geldt voor zowel keuken- als badkamerkranen. Voor kokendwaterkranen (van bijvoorbeeld het merk Quooker) is het aan te raden om een groter rozet te bestellen. De spanning wordt dan over een groter oppervlakte verdeeld waardoor er minder snel scheuren ontstaan.

Vaatwasser niet uit laten dampen

Laat bij keramieken werkbladen met een verlijmde randafwerking (opgedikte rand) bij voorkeur de onderliggende vaatwasser niet met geopende deur uitdampen.

Conclusie

Keramiek is het materiaal voor een onderhoudsvriendelijke keuken. Een keramisch blad is slijtvast, hitte-, vlek- en krasbestendig. Keramiek is een lichtgewicht product dat zeer onderhoudsvriendelijk is. De werkbladen in keramiek zijn niet gevoelig voor de weer elementen en daarom ook goed toepasbaar voor buiten. Het enige nadeel aan het materiaal keramiek is de breukgevoeligheid bij puntbelasting. 

Kies een kleur uit en vraag een vrijblijvende prijsindicatie aan!

Voordelen Keramiek keukenblad

 • Lichtgewicht
 • Slijtvast
 • Krasbestendig
 • Hittebestendig
 • Hygiënisch
 • UV-bestendig
 • Gemakkelijk in gebruik & onderhoud

Nadelen Keramiek keukenblad

 • Keramiek kan niet goed tegen puntbelasting. Het kan hierbij breken en hierdoor onherstelbare schade aan het blad aanrichten.
 • Gepolijste varianten zijn krasgevoelig
 • Onderbouwspoelbak niet mogelijk
Prijzen